Röststyrning i iPhone – en bortglömd funktion

Röststyrningen i iPhone är en funktion som fungerar mycket bra, men som jag tror många är omedvetna om. Det allra vanligaste användingsområdet för röststyrning är när du t ex sitter i bilen och vill ringa ett samtal. Men din iPhone klarar så mycket mer än så, du kan bland annat starta och välja musik eller fråga vad klockan är. För att aktivera röststyrningen håller du inne knappen på ditt headset i några sekunder (alternativt hemknappen på telefonen), när du hör en signal är det dags att börja prata. Nedan listar vi de alternativ som finns:

Hantera samtal

 • Ringa en kontakt. För att ringa säger du ”Ring” följt av personens namn (på samma sätt som det står angivet i adressboken). Anger du bara ett förnamn och du har fler kontakter med det förnamnet så kommer telefonen att berätta vilka alternativ som finns och fråga vem av dem du vill ringa. Finns det fler telefonnummer på samma kontakt så kommer telefonen att fråga vilket nummer du är ute efter (t ex mobil, hem eller arbete). Du svarar tillbaka och telefonen bekräftar vem du ringer upp, så du har möjlighet att avbryta om det inte stämmer. Du kan också säga allt på en gång och undvika följdfrågorna t ex. ”Ring Erik Larsson mobil”
 • Ringa ett telefonnummer. Vill du ringa ett telefonnummer som inte finns i adressboken säger du ”Ring” följt av telefonnumret. Ex ”Ring 070-1234567″
 • Korrigera en feluppfattning. Om iPhonen har missuppfattat och bekräftar uppringningen till ett felaktigt nummer eller en felaktig kontakt säger du ”Nej” eller ”Fel” för att avbryta.

Styr musik

Dessa funktioner styr iPod-appen i din iPhone. De fungerar alltså inte med Spotify eller andra tredjeparts-appar.

 • Spela musik. Säg ”spela” eller ”spela musik” så börjar iPod-appen spela musik där du var senast.
 • Starta en speciell spellista. Säg ”spela spelistan” och namnet på spellistan. Ex ”spela spellistan rockfavoriter”.
 • Spela ett speciellt album. Säg ”spela album” och namnet på det album du vill starta. Ex ”spela album binaural”.
 • Spela musik med en viss artist. Säg ”spela artist” följt av namnet på artisten. Ex ”spela artist pearl jam”.
 • Pausa musiken. Säg ”paus” eller ”pausa”.
 • Byt låt. Säg ”nästa sång/låt/spår” eller ”föregående sång/låt/spår”.
 • Blanda från nuvarande spellistan. Säg ”blanda”
 • Slå på Genius. Säg ”spela fler sånger som den här” eller ”spela fler som den här”.
 • Få information om låten. Säg ”vad spelas nu” eller ”vilken låt är det här”.

Övrigt

 • Klockan. Säg ”vad är klockan”
 • Avbryt röststyrning. Säg ”stop”
 • Få hjälp. Säg ”hjälp”

I många fall fungerar synonymer bra, så du kan använda de ord du själv brukar. Som ni ser ovan fungerar t ex både sång, spår och låt, och det går även bra att använda t ex ordet orkester istället för artist. Tyvärr är informationen från Apple väldigt knapphändig vad det gäller röststyrning, så känner du till funktioner som går att aktivera så tveka inte att dela med dig i kommentarerna så kan vi göra listan fullständig tillsammans.

Så, nu är det bara att sätta igång och berätta för din iPhone vad den ska göra ;-).

13 reaktion på “Röststyrning i iPhone – en bortglömd funktion

 1. Jag blir bara förvånad!
  Antingen skämtar du eller så har du en unik röst. Ett tonläge som fungerar på något ”amerikanskt” sätt…
  Jag har verkligen gett röststyrning många chanser men tyvärr har den aldrig lyckat. Säger jag Ring ”Bo Carlsson” så säger den ”Ringer Fredrik Svensson” osv.

  Jag har bara hittat en rolig funktion, jag säger ibland, ring en idiot! Eller Ring någon jag känner, oftast kan detta bli ganska roligt.

  Jag har helt enkelt gett upp! Om jag väljer en kollega med engelskt namn och uttalat det korrekt så fungerar allt men försök uttala Gerd Bertilsdotter på engelska…

  Jag vill bara avsluta med att säga, jag fortsätter använda Iphone för det finns ingenting som är bättre så missförstå mig inte, jag vill bara se en mera språk anpassad version av röststyrningen.

 2. Oj, det låter märkligt. Jag skämtar definitivt inte (hurvida jag har en unik röst eller inte vågar jag dock inte svara på). För mig fungerar det klockrent, jag använder funktionen dagligen och det är otroligt sällan jag ”blir missförstådd”. Jag tycker snarare att svensk-anpassningen är för hård ibland. Jag använder sällan iPod-styrningen eftersom jag kör Spotify, men när jag har provat det så har jag upplevt att den har haft svårt med artister som har engelskklingande namn (svenska däremot har fungerat bra).

 3. Röststyrningen fungerar mycket bättre om du anger ”smeknamn” i dina kontakter. Jag har vissa problem med att få telefonen att fatta ”Ring Olof Karlssson”. Men den missförstår inte när jag säger ”Ring Olle”.

 4. fungerar bra det lilla jag har testat nu i alla fall funka med att ringa mig själv på jonas säll och det är ju rätt svenskt eller? blir dock roligt när jag skulle spela upp musik valde nickelback då säger rösten spela låtar med nickel back han säger det på ett mycket komiskt sett med sed svenska uttalet .

 5. Jag tycker att röststyrningen fungerar väldigt bra.
  Den funkar mindre bra då man är onykter och sluddrar. Och är också känslig för dialekter. Vad jag har fått erfara så fungerar den inte så bra för skåningar och för dom som har en tydlig dialekt.

 6. Hur kan man stänga av röststyrningen då… det är otroligt jobbigt när den dyker upp mitt i ett samtal och avslutar ett samtal det gör så att iphone blir helt obrukbar

 7. legalisera cannabis och tille5ta pranetpersovir att e4ga ke4rnvapen. Om detta kan man le4sa i en le5ng artikel i tidskriften Fokus. Men ne4r de nya moderaterna fick makten valde de att ge5 varsamt fram, och de som ville ff6rnya

 8. Jag har äntligen lyckats stänga av röststyrningen som gick igång av misstag på iPhone 4!!!

  Allmänt–hjälpmedel– Assistive touch!!!
  HURRA!

 9. . i think its more about us failing in crunch time because of certain players’ inabilities (aka Gasol’s geart) than OKC’s turning it on. Heart would have been Gasol taking that open shot. Instead, he succumbs to fear and turns it over.

 10. when i installed mafia 2 i was on 12.1a and screen tearing was there then i got to 12.1 whql then again this was happening i have tried restore factory defaults in ccc2 plus has gone from low to high on mafia 2 . but in official hp drivers it works fine on all settings .settings should not be an issue because screen tearing was there in mafia 2 starting when a gun fires a bullet and also in menu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>